Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Різдво в Словаччині - це головне свято в році, яке святкують практично всі, віруючі й невіруючі.

Різдво в Словаччині - суто сімейне домашнє свято, його ніколи не зазначають в компанії друзів або в ресторані.

На різдвяні канікули всі намагаються приїхати додому, навіть якщо навчаються або працюють в інших містах або країнах.

Різдво - це сім'я, будинок, традиційні частування, подарунки під ялинкою, для багатьох відвідування костелу, спокійна й умиротворена атмосфера.

Різдвяні традиції словаків

Підготовка до Різдва починається за чотири тижні до 24 грудня. Це період Адвента, і обов'язковими атрибутами є адвентний вінок (з ялинових гілок, в який вплетені чотири свічки; в першу неділю запалюється одна свічка, в другу - дві, в третю - три, і, нарешті, в четверту розпалюються все чотири свічки), а також адвентний календар для дітей, виконаний у вигляді коробочок або мішечків з датами, де кожен день в період очікування Різдва діти за датою в календарі знаходять які-небудь ласощі.
У костелах кожне з чотирьох неділь Адвента має певну тематику, відтворену в недільних проповідях.

У період Адвента в кожному будинку Словаччини два рази в році (перед Різдвом і перед Великоднем) обов'язково проводиться генеральне прибирання, як один з найважливіших атрибутів підготовки до свята.
Другим важливим заходом є виготовлення домашніх печива та пряників (vianočné koláčiky). Навіть між сучасними молодими сім'ями присутній елемент змагальності - хто напече більше видів різдвяних солодощів.

Мікулаш (6 грудня)

Свято святого Мікулаша особливо люблять діти, яким в цей день дарують солодощі та різні дрібниці. Зазвичай увечері почистять черевики, поставлять у вікно, і вранці знаходять в них приємний сюрприз.
Пізніше на всій території Словаччини закріпився звичай ходіння Мікулаша з ангелом і чортом, які дарували дітям подарунки й "демонічні" презенти.

Подарунки на Різдво

Період підготовки до Різдва - це, звичайно, і покупка подарунків. Тут словаки не скупляться, подарунки на Різдво - це завжди велика кількість дорогих і давно бажаних речей, які важко собі дозволити в повсякденному житті. Подарунки ошатно упаковуються й кладуться під ялинку, яка вбирається напередодні свята. І ось настає довгоочікуваний вечір.

24 грудня - Святвечір, або «Щедрий вечір» (Štedrý večer)

Щедрий вечір є найбільш важливою частиною Різдва в Словаччині. Приблизно о 18 годині всі сім'ї в Словаччині сідають за традиційну вечерю. М'ясо в цей день не подається. А головним частуванням є суп з квашеної капусти й смажений короп з картопляним салатом.

Після вечері оголошується, що Ісусик (Ježíško) - а подарунки в Словаччині приносить саме маленький Ісус Христос - вже підготував подарунки, і настав час піти подивитися під ялинку. Після урочистого розпаковування подарунків деякі сім'ї вирушають відпочивати, а багато хто йде в костел на нічну службу.


25 грудня - «Бенкет Божий» (Boží Hod)


В цей день в Словаччині заведено ходити в гості до родичів. Оскільки сім'ї в Словаччині великі, то цілий день проходить в частуванні рідних і сімейних розмовах. На столі зазвичай присутня «капустница» - густий суп з кислої капусти, свинини, ковбас, сушених грибів.

26 грудня - іменини Штефана» (Štefanské zábavy)


Цей день в Словаччині - для зустрічей з друзями. Починаються традиційні «штефанські» розваги та колядки. Зазвичай це танцювальні вечори, дискотеки, концерти, театральні вистави.

Богоявлення - Три королі (6 січня)

Ходіння Трьох королів (чи ходіння із зіркою) знають в багатьох областях Словаччини, тому воно зустрічається в різних варіантах.
До кінця різдвяного часу було свято Трьох королів (6 січня). Звичаї, які пов'язані з цим днем, є типовим прикладом переплетення давньослов'янських звичаїв, збагачених елементами римської культури з християнськими обрядами.
Найвідоміший звичай - це ходіння хлопчиків, одягнених в довгі білі сорочки, з коронками на голові, які виконують п'єсу Трьох королів - парафраз історії Нового завіту, яка описує відвідування новонародженого Ісуса Христа Трьома королями.


Різдвяні ярмарки Словаччини (Vianočné trhy)


У грудні по всій Словаччині проходять різдвяні ярмарки. Вони пов'язані зі святкуванням Різдва Христового в період Адвента, тобто чотири тижні перед Святвечором, який в Словаччині відзначається увечері 24 грудня.

Братиславський ярмарок завжди починається першим з усіх міст Словаччини та закривається в останній або передостанній день перед Святвечором. На офіційному відкритті ярмарку завжди присутній глава муніципалітету, який урочисто запалює головну різдвяну ялинку.

Поспішайте на ярмарок в Інхебе

Якщо плануєте вирушити за покупками та не хочете штовхатися в переповнених магазинах, прагнучи придбати подарунки; якщо шукаєте щось нетрадиційне, чого не дістати у звичайних торгових центрах, або хочете просто відпочити, розслабитися й отримати задоволення від гри, вам неодмінно потрібно відвідати Різдвяні дні в братиславському виставковому комплексі Інхебе.
Традиційно щедрий й надзвичайно масштабний різдвяний ярмарок з багатою культурною програмою розтягнеться більш ніж на два тижні: з 30 листопада по 19 грудня.

В інших містах Словаччини також проходять масштабні передріздвяні ярмарки. У великих містах вони тривають кілька тижнів, в маленьких лише кілька днів.

Ярмарки завжди влаштовуються на головних міських площах або пішохідних зонах у центрі міста. Найбільше народу товпиться біля тимчасових дерев'яних хатинок з їжею і випивкою, де можна покуштувати м'ясо по-циганськи (булка, в яку кладеться великий шматок смаженого на вогні м'яса і поливається гірчицею), різноманітні бутерброди, печену рибу, картопляні млинці (помазані гусячим жиром і з різною начинкою), печену картоплю, смажені каштани, медовини (вип'єш, і тепло повільно розтікається по всьому тілу), сливовицю, варене вино. Всі ці аромати змішуються в морозному повітрі й створюють додаткову атмосферу свята.

Словаки люблять добре поїсти й випити. Галушки, кнедлики, пиво, сир, вино - кулінарні бренди цієї країни. Кухня Словаччини повторює мотиви багатьох інших слов'янських кухонь, тому в ній є чимало всіляких каш, страв з картоплі та інших овочів, смаженого, тушкованого й копченого м'яса, молочних продуктів. Популярні в Словаччині страви з гуски.
Словацьке пиво не має такої широкої слави як пиво сусідній Чехії, при цьому воно ні на йоту не поступається в якості. Традиції пивоваріння в Словаччині майже стільки ж років, скільки й першим містам країни - в 10 столітті був виданий спеціальний указ, що дозволяв словакам варити пиво на приватних подвір'ях.

В наші дні найкращими сортами пива тут вважаються «Топвар» і «Шариш».

На ярмарках заборонено продаж міцних спиртних напоїв і пива. Тут можна купити різдвяні прикраси, предмети одягу та інтер'єру, посуд та інші вироби з традиційних матеріалів: дерева, скла, шкіри, кераміки, лози, бджолиного воску, кукурудзяного листя. Ближче до Різдва на ярмарках починають продавати живих коропів (обов'язкова страва різдвяного столу) і ялинки.

В кожному місті на різдвяному ярмарку передбачена програма святкових розваг. Це катки, виступи традиційних музично-танцювальних колективів, колядки й обов'язково сценки, що зображають народження Ісуса Христа.

Підраховано, що столиця Словаччини Братислава є вигідним місцем для проведення різдвяних вихідних, якщо враховувати вартість розміщення однієї людини в 5-зірковому готелі в центрі міста, традиційний різдвяний обід, вечеря, традиційний різдвяний напій та квитки на виставу.

Новорічна ніч - веселощі з друзями

У Словаччині кажуть, що Різдво потрібно провести з рідними, а Новий рік - у веселій компанії. Тому в ніч з 31 грудня на 1 січня вони святкують не вдома, а у друзів, в ресторанах, на дачі, в горах або закордонних поїздках.

Можна сказати, що у новорічну ніч в мирних словаків прокидається жага бою. Вона виражається в стрілянині з петард і різноманітних феєрверках. Опівночі всі висипають на вулиці й балкони, починається канонада. У кого більше і голосніше арсенал, той і герой, який виграв цей новорічний бій. Видовище по-справжньому красиве.

 

Джерела: Словакия 360, Виктория Князькова, Slovakia.travel