Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Наведемо 6 класичних способів обману, яким нерідко піддаються туристи в Чехії.

Обман і шахрайство мають місце в будь-якому місті світу, де є туристи, а чим більше місто, тим більше шахраїв і способів обману туристів.
Всі способи обману спрямовані лише на одну мету - видобування грошей, в основному не дуже великих сум, але все ж відчутних. Шкоду здоров'ю ніхто не заподіє. Всі хитрощі спрямовані на туриста, який бездіяльно гуляє і, як правило, втрачає пильність. Тому, гуляючи містами Чехії, не варто думати, що в цивілізованій Європі пильність не потрібна. Все й всюди потрібно перевіряти і перевіряти ще раз, не довірятися першим зустрічним, і тоді розвести вас на гроші буде практично неможливо.
Отже, найпоширеніші способи обману на вулицях Праги (а також інших міст Чехії):

Обмін валюти

Валюта Чехії - чеські крони. У центрі великих міст до оплати приймають як крони, так і євро. Розплачуватися в євро невигідно.
Туристам часто не радять обмінювати валюту в обмінниках. Дуже даремно! Обмінники в порівнянні з банками пропонують непоганий курс, а банки при обміні беруть значну комісію.
Що ж робити? В обміннику страшно, а в банку невигідно?
Тут потрібно включити обачність і кмітливість.

В обміннику перед обміном валюти обов'язково запитуємо касира, скільки крон на руки отримаємо за свої, припустимо, 100 євро. Касир напише суму на папірці або набере на калькуляторі. Якщо сума співпадає з табло курсом і нас влаштовує, то міняємо валюту і, не відходячи від віконця, перераховуємо. В такому випадку обману не буде.

Ніколи не варто обмінювати валюту у вуличних міняйлів з рук, хоча курс вони можуть запропонувати дуже вигідний. Обманюють практично завжди, або грошей менше дають, або замість крон підсовують дешевшу, але зовні схожу валюту.

Кишені - на замок!

Кишенькові злодії - обов'язковий атрибут будь-якого населеного пункту, де проживає понад 200 чоловік. Особливо багато кишенькових злодіїв, природно, поблизу великого скупчення туристів.

Празькі «щипачі» відрізняються відмінною організацією, і в основному працюють групою. Тому, задивившись на вітрину або пам'ятку, турист може легко потрапити в їх лапи, особливо якщо буде гуляти один.

Діють кишенькові злодії найчастіше так: один з них підходить до жертви нібито запитати, як пройти туди-то, а інший в цей час, нібито проходячи повз, злегка штовхне і витягне гаманець, тут же передасть його третьому, а останній в свою чергу за лічені секунди розчиниться у натовпі.

Особливо кишенькові злодії люблять вузькі багатолюдні вулички. У Празі це найчастіше вулички навколо Староміської площі. Також популярні у кишенькових злодіїв площі у торгових центрів і громадський транспорт у години пік. Наприклад, про празький трамвай № 22 легенд ходить не менше, аніж про привидів в чеських замках.

Порада тут може бути тільки одна: будьте уважнішими і надійно ховайте свої готівкові.

Прокатимось в таксі!

Таксі в Чехії / Празі, це взагалі окрема тема. Тут способів обману маса, як і в будь-якому великому місті світу. Ну, наприклад, лічильник у таксі підкручений так, що мотає швидше, ніж працює двигун. Або його не вимикають. Тому, сідаючи в таксі, уважно дивіться на лічильник, щоб по приїзду вам не виставили суму за десять клієнтів до вас.

Розраховуючись банківською картою, уважно дивіться на суму, яку оплачуєте, чи немає там зайвих нулів, а то замість 20 євро легко можна й 200 відвалити. До речі, це стосується не тільки таксі. У всіх місцях, в будь-якій країні світі, якщо ви розраховуєтесь карткою, необхідно уважно дивитися на суму оплати.

Найпоширенішим і улюбленим у таксистів способом розводу туристів в Чехії є такий: «Кружляємо по районах!»
Кружляти і возити клієнта по найдовшому шляху вже стало звичайною справою у празьких таксистів. І не тільки празьких ...

Ваш рахунок, сер!

Обман в барах, кафе й ресторанах! Загалом, у всіх закладах громадського харчування.
У чеських ресторанах, особливо в туристичних центрах, легко можуть обдурити. Наприклад, включити в рахунок страви, які ви не замовляли, або пару зайвих кухлів пива. Завжди уважно перевіряйте рахунок.

Другий спосіб: сідаєте ви за столик, а там вже стоять ароматні кренделі або хліб. Начебто декор, і бери скільки хочеш, аж ні, після трапези офіціант все підрахує, і якщо ви щось з'їли, то включить в ваш рахунок. Часом ціни на такі, здавалося б, дрібниці завищують в кілька разів. Хочете з'їсти щось, що вже стоїть на столі, або те, що вам принесли крім замовленого вами, запитайте у офіціанта, платно чи це, і скільки коштує, бо буває й таке, що хліб і паштет можуть бути безкоштовними. Але це скоріше в ресторанах поза туристичних центрів, які вкрай трепетно ​​ставляться до своєї репутації.

Третій спосіб: в рахунок можуть включати столові прилади і серветки. Дивовижно? Але це так. У ваш рахунок можуть бути включені вилки, ложки та інший посуд. Хоча найчастіше про це пишуть в меню, але дуже дрібним шрифтом внизу сторінки, або на останній сторінці. Не побачив - твої проблеми, тебе попереджали, в меню ж написано.

У Празі в одному закладі в самому центрі історичної частини міста в меню столові прилади за 20 крон з людини.

Обережно, контролер!

Контролери в громадському транспорті в Чехії - справа нерідка. Вам показують жетон, ви повинні у відповідь показати квиток. Немає квитка - штраф. Є квиток - вільний.

Але буває в Празі особливий вид контролерів - «контролер липовий». Принцип його роботи всім і так зрозумілий: найчастіше спіймані порушники воліють оплачувати штраф на місці, а це 800 крон.

Так що в таких ситуаціях краще самому перевірити підозрілого контролера. Справжній контролер повинен пред'явити жовто-червоний жетон з написом «Prepravni Kontrola» (транспортний контроль) з серійним номером, на вимогу ще й посвідчення, а за оплачений штраф в обов'язковому порядку видати квитанцію.

Ящо «ваш» контролер не відповідає хоча б одному з перерахованих вище правил або відмовляється показати посвідчення, або видавати квитанцію, сміливо прощайтеся з таким ділком.

Джерело: life-globe.com